Primary School

Building - Under Construction

Cariñena, Saragossa (Spain)

Architect
Juan Carlos Salas

Assistant Architect
Laura Carlosena

Building Engineer
Javier Muñoz

Mechanical Engineer
Singemed

Structural Engineer
Fernando Calvés

Promoter
Gobierno de Aragón

Area
918 m2

The extension of the CEIP Santo Cristo de Santiago is a new building, totally independent from the former educational building, fitting the north and west limits of the lot. Inside the building, the spaces are divided into some classrooms and an administrative area on one side, and dining room and service zones on the other. All of the program is placed on the ground floor, handicapped accessible, except for some the machinery on the rooftop.

The priority to define the spaces is the polyvalent classrooms orientation, they are located on the west side of the lot, looking to the southeast sunlight through the playground; the most appropriate to the school hours lighting and the most efficient to the safe energy waste during the warmer months. The configuration of the classrooms groups the interior circulation areas following the northwest limit, to have a double connection:

1. On one side the perimeter corridor, in order to produce an interior circulation connecting all the classrooms to able to walk the whole area inside the building, especially useful during the coldest months of the year.

2. On the other side, there is a direct connection of each classroom with the playground, in order to make the children entry and exit in an easier way, during the playtimes and the beginning and the end of the school day.

The building’s outside materiality integrates the esthetic of the rest of the educative centre: the exterior lot facades are finished of ceramic bricks and latticework, they have a similar colour tone to the former building; as well as the ceramic roof tiles; and the other elements acquire neutral colours, following its constructive nature. The single layer coating is finished in white colour, the window frames acquire anodized aluminum silver colour while the concrete cantilevers shows its nature modeled in phenolic board formwork. Interior finishes combine walls and ceilings white neutral colours with yellow glazed ceramics walls and green vinyl flooring.

The extension of the CEIP Santo Cristo de Santiago is a new building, totally independent from the former educational building, fitting the north and west limits of the lot. Inside the building, the spaces are divided into some classrooms and an administrative area on one side, and dining room and service zones on the other. All of the program is placed on the ground floor, handicapped accessible, except for some the machinery on the rooftop.

The priority to define the spaces is the polyvalent classrooms orientation, they are located on the west side of the lot, looking to the southeast sunlight through the playground; the most appropriate to the school hours lighting and the most efficient to the safe energy waste during the warmer months. The configuration of the classrooms groups the interior circulation areas following the northwest limit, to have a double connection:

1. On one side the perimeter corridor, in order to produce an interior circulation connecting all the classrooms to able to walk the whole area inside the building, especially useful during the coldest months of the year.

2. On the other side, there is a direct connection of each classroom with the playground, in order to make the children entry and exit in an easier way, during the playtimes and the beginning and the end of the school day.

The building’s outside materiality integrates the esthetic of the rest of the educative centre: the exterior lot facades are finished of ceramic bricks and latticework, they have a similar colour tone to the former building; as well as the ceramic roof tiles; and the other elements acquire neutral colours, following its constructive nature. The single layer coating is finished in white colour, the window frames acquire anodized aluminum silver colour while the concrete cantilevers shows its nature modeled in phenolic board formwork. Interior finishes combine walls and ceilings white neutral colours with yellow glazed ceramics walls and green vinyl flooring.