Cemube

Building - Under construction

El Burgo de Ebro, Saragossa (Spain)

Architect
Juan Carlos Salas

Building Engineer
Javier Muñoz

Acoustic Engineer
Joaquín Lasierra

Strucutural Engineer
Fernando Calvés

Promoter
Ayuntamiento El Burgo de Ebro

General Contractor
Inobare

Area
1.996 m2

The Town Council has decided to focus all the cultural activities in only one versatile building. CEMUBE is born with the intention of being a magnet to attract and promote many kind of shows, events, exhibitions and workshops.

The building is placed in the southern and western parts of the trapezoidal shape site, surrounding a new square orientated north. The volume is divided into two pieces articulated around an entry hall, its access is located through the previous square. The distribution of the building is consequence of its versatile character, the entry hall precedes two independent pieces, the server piece is a two levels block that contains lecture rooms on the upper floor service rooms on the ground floor; the second piece is the multipurpose hall, an opened and high space without partitions, and in front of this area there is a scenery and the backstage. Movable walls can be opened along the multipurpose hall facade connecting with the square to be able to dissolve the separation interior-exterior during the warmest days.

The sober facades are made of few materials, a ceramic podium is the visual support of the two higher volumes of concrete and steel in a composition based on proportional geometries. The interior space is surprising, the multipurpose hall is covered with a wood and steel mixed structure inspired in the characteristic geometry of a basket. This structure filters the sunlight to fill the space with a diffuse lighting. The walls are covered with a special acoustic wood creating a warm atmosphere with versatile functionality.

The Town Council has decided to focus all the cultural activities in only one versatile building. CEMUBE is born with the intention of being a magnet to attract and promote many kind of shows, events, exhibitions and workshops.

The building is placed in the southern and western parts of the trapezoidal shape site, surrounding a new square orientated north. The volume is divided into two pieces articulated around an entry hall, its access is located through the previous square. The distribution of the building is consequence of its versatile character, the entry hall precedes two independent pieces, the server piece is a two levels block that contains lecture rooms on the upper floor service rooms on the ground floor; the second piece is the multipurpose hall, an opened and high space without partitions, and in front of this area there is a scenery and the backstage. Movable walls can be opened along the multipurpose hall facade connecting with the square to be able to dissolve the separation interior-exterior during the warmest days.

The sober facades are made of few materials, a ceramic podium is the visual support of the two higher volumes of concrete and steel in a composition based on proportional geometries. The interior space is surprising, the multipurpose hall is covered with a wood and steel mixed structure inspired in the characteristic geometry of a basket. This structure filters the sunlight to fill the space with a diffuse lighting. The walls are covered with a special acoustic wood creating a warm atmosphere with versatile functionality.