Tanatorium

Building

El Burgo de Ebro, Saragossa (Spain)

2015

1st Prize XXXI Architecture García Mercadal Award

Architect
Juan Carlos Salas

Designer
David Leciñena

Building Engineers
Javier Muñoz, Sergio Calle

Structural Engineer
Jose Miguel Escosa

Graphic Design
Bogart & Bacall

Photography
Javier Pardos

Video
Alejandro Ramírez

Project Manager
Ignacio Villalba

General Contractor
SOLCEQ

Area
196 m2

The Tanatorium frames very important feelings of its users through the evocation of God and the cavern. An steriotomic architecture formed by a perforated enveloping is born from earth to protect humans when they say goodbye to their deceased people. Though a formal gesture, this concrete cavern opens in diagonal direction to the sun, worshipping this primitive god.

The site is a pine wood on the outskirts of a little town, the building is placed in its southern limit to define a new urban edge with a monumental architectural character. The public access is on the west side at the end of a pedestrian path coming from the urban area and leading into a hall space oriented South that articulates circulations to funeral parlors and restrooms.

Throughout an exterior metallic louvers filter the sunlight draws inside with its projected outlines and recreates the feeling of time passing by into a visual level, which marks the cyclic movement of shadows. The louver pattern has been designed to create shadows in summer and allows the sunlight to come in winter to collaborate in the building energetic performance.

The materiality of the building is white concrete, finished in several superficial treatments, galvanized and prelaquered steel corten, transparent and translucent glass, ceramic tiles and gypsum cast finished white.

The Tanatorium frames very important feelings of its users through the evocation of God and the cavern. An steriotomic architecture formed by a perforated enveloping is born from earth to protect humans when they say goodbye to their deceased people. Though a formal gesture, this concrete cavern opens in diagonal direction to the sun, worshipping this primitive god.

The site is a pine wood on the outskirts of a little town, the building is placed in its southern limit to define a new urban edge with a monumental architectural character. The public access is on the west side at the end of a pedestrian path coming from the urban area and leading into a hall space oriented South that articulates circulations to funeral parlors and restrooms.

Throughout an exterior metallic louvers filter the sunlight draws inside with its projected outlines and recreates the feeling of time passing by into a visual level, which marks the cyclic movement of shadows. The louver pattern has been designed to create shadows in summer and allows the sunlight to come in winter to collaborate in the building energetic performance.

The materiality of the building is white concrete, finished in several superficial treatments, galvanized and prelaquered steel corten, transparent and translucent glass, ceramic tiles and gypsum cast finished white.